Klik hier voor grote afbeelding (met gegevens)
Verholen slot

Een verhaal in een jongensboek kan heel spannend worden, wanneer de held alleen aan zijn belagers kan ontsnappen via een geheime gang. Hij weet dat de ingang verborgen is achter een kast. Hij heeft de sleutel, maar hij kan het slot daarvan niet vinden. Als hij dan trillend van angst ineenzakt tegen die kast, verschuift hij toevallig een ornament en het sleutelgat komt te voorschijn. Wat een opluchting!
Waarom kozen onze (voor)ouders ook voor hun burgerlijke huiskamer nog wel eens een neorenaissance-meubel met een verborgen, dus verholen slot? Hoopten ze dat de kinderen of het personeel het sleutelgat niet vonden? Wat hadden ze te verbergen? Er valt nog veel spannend onderzoek te doen.
Wat we wel weten is dat af en toe meubels of kastenwanden gemaakt zijn, waarvan de deuren op het eerste gezicht geen sleutelgat hadden. Het gaat dan om meubels die rijk versierd zijn, liefst ingelegd met verschillende houtsoorten. Het is dan niet zo moeilijk om één stukje hout schuifbaar te maken. Waar dat gezocht moet worden heeft een intelligent pubertje of dienstmeisje heus wel snel door.

Tekst: Jean Penders (03-2007). Bronnen: zie literatuurlijst. Afbeelding: Jean Penders